zaterdag 18 augustus 2007

Op reis

Wat kan er zoal fout gaan als je op reis gaat? Je kunt iets essentieels vergeten: je ticket, of je paspoort of je geld. Om dat tegen te gaan maken de meeste mensen lijstjes. Dan is het enige probleem dat je niets moet vergeten op het lijstje te zetten.
Het tweede probleem geldt alleen als je niet met de auto gaat: trein, bus of vliegtuig halen. Goed plannen is belangrijk. Liever wachten bij de halte, op het station of het vliegveld, dan te laat komen.
We namen een tram die ons ruim op tijd bij het station afzette. Maar de trein naar Brussel had al voordat hij in Rotterdam aankwam 15 minuten vertraging. En we hadden maar 3 minuten overstaptijd in Brussel. Overleg met de conducteur. De trein zou wel iets van die vertraging kunnen inlopen door niet 10 minuten te blijven staan in Antwerpen.
De machinist had zijn best gedaan: we waren al om half twaalf in Brussel, 10 minuten eerder dan de verwachte aankomsttijd en zo hadden we bijna een kwartier overstaptijd. Opluchting alom. Want de Thalys missen is niet zo best. Als de volgende treinen vol zitten, hoe kom je dan die dag nog in Parijs aan?
De Thalys stond er al en we konden meteen instappen. Vervolgens dreigde het toch mis te gaan: er zat iemand op mijn gereserveerde plaats.
‘This is my seat,’ beweerde de jongedame.
Het was druk in het smalle gangpad. Zowel voor als achter mij drongen mensen met bagage tegen mij aan. Ik ging bij de wc’s staan, waar het gangpad iets breder is, om te wachten totdat Paul de kaartjes tevoorschijn zou hebben gehaald om de jongedame te laten zien dat dat helemaal haar plaats niet was.
Ik zag van een afstand enig overleg met als resultaat dat zij ineens met bruuske bewegingen opstond, haar rugzak pakte en zich uit de voeten maakte.
‘Dat ging snel,’ zei ik toen ik eenmaal zat. ‘Wat was nou het probleem? Zat ze in het verkeerde rijtuig?’
‘Nou, ze had inderdaad een kaartje voor dit rijtuig en voor deze stoel en voor de trein van 11 uur 43, maar niet voor vandaag. Voor morgen.’

De trein liet net de buitenwijken van Brussel achter zich.