donderdag 27 augustus 2009

Nestkastje

‘Een Opzoomerstraat is als een warm nest waarin iedere bewoner zijn ei kwijt kan,’ schreef Anton Stapelkamp in een brief aan 'Opzoomercontactpersonen'.
‘Als blijk van waardering voor uw inzet voor uw straat de afgelopen jaren biedt de deelgemeente u een vogelhuisje aan voor in uw straat. (...)
U kunt dit vogelhuisje voor uw straat op vertoon van bijgaande bon vanaf 9 april tot 29 mei 2009 gratis afhalen bij de deelgemeente Hillegersberg-Schiebroek aan de servicebalie tussen 9.00 uur tot 17.00 uur.’


Nou, dat leek deze Opzoomercontactpersoon wel wat. Met de bon naar de Melanchtonweg.
Daar kreeg ik een plastic tasje met zes ongeschuurde, ongelakte plankjes, een paar schroefjes en een ophang-oog. Op maat gezaagd, dat wel. Op zichzelf niet erg, maar waarom stond er in de brief niet bij dat het een bouwpakket was? Dat is toch echt iets anders dan een kant-en-klaar nestkastje.

Nu moest ik eerst zelf aan de slag: een laag lak, schuren, tweede laag lak. Want een ongelakt nestkastje houdt het niet lang uit! Nu ben ik niet zo'n doe-het-zelver, dus het lukte me niet om het nestkastje voor het einde van het broedseizoen in 2009 af te krijgen.

Maar dit voorjaar, aan het begin van het broedseizoen, hangt het nestkastje er!
UPDATE 10 augustus 2013: Nadat ik het nestkastje gelakt had en opgehangen, ben ik op internet gaan zoeken naar de verdere behandeling van het nestkastje. Toen werd het mij duidelijk dat ik het nestkastje niet had moeten lakken! Dan ademt het hout niet meer en wordt het in het nestkastje onbehagelijk.
Tja, wat doe ik daar nu weer aan?