zaterdag 10 oktober 2009

Stamboom (2)

En dan is er nog iets dat uitkomsten van stamboomonderzoek vertroebelt.
‘Your daddy ain’t your daddy’ zong Shawn Elliot in de jaren 60 van de vorige eeuw, een liedje met als titel Shame and scandal in the family.
Het is een fenomeen dat vooral in het Caribisch gebied voorkomt, maar vergis je niet, elders in de wereld is het uiteraard ook niet onbekend. Uit onderzoek door de American Association of Blood Banks, in 2007 gepubliceerd, is gebleken dat 2 tot 20 procent van de vaders niet de biologische vader van hun kind is. Dat dit percentage zo veel uit elkaar loopt heeft te maken met sociale status. Bij hoog opgeleide gezinnen is het percentage laag, bij lager opgeleide gezinnen veel hoger.
In het verleden kwam het misschien nog wel vaker voor, omdat betrouwbare voorbehoedmiddelen toen niet voorhanden waren.
Mijn overgrootmoeder Catharina Mizee raakte in het voorjaar van 1896 zwanger van ene Dirk Haasnoot. Om tegenwoordig onbekende redenen wilde Catharina niet met Dirk trouwen. Dirk vond dat heel erg, raakte wanhopig en schoot zichzelf een kogel door het hoofd, zo gaat het verhaal.
In mei 1905 trouwde Catharina alsnog, met Johannes Jacobus Kenbeek. Hij erkende Susanna Catharina als zijn dochter, maar iedereen wist natuurlijk dat zij dat niet was. Zij staat nu in de Kenbeekstamboom, maar een Kenbeek was zij niet.